‘Bij’-dehandse oplossing voor een groenere gemeente

Het is de ideale manier om de biodiversiteit een flinke duw in de rug te geven: een legertje bijen inzetten om de groente- en fruitteelt in uw gemeente te bevorderen. De snelste weg gaat via een Belgische vzw waar SUEZ alvast mee samenwerkt.


01.12.2016 - Actueel & in de pers

De bestuiving door bijen is cruciaal: ze zorgen zo voor de bevruchting van 40% van alle groenten en fruit. Het gaat dan zowel om peren, appels, kersen en pruimen, als om komkommers, sla en wortels. Probleem: krimpende bijenpopulaties. Door toenemende vervuiling en een gebrek aan biodiversiteit tekent België al een sterftecijfer in bijenkorven op van 30%.

Hoe kan mijn gemeente concreet helpen?

De vzw Beeodiversity, opgericht door Dr. Bach Kim Nguyen, professor aan de Universiteit van Luik, zoekt samenwerkingen van minstens drie jaar met instanties en bedrijven die bijenkolonies op hun terreinen opstellen. De korven, met zowat 50.000 bijen per korf, leveren de vzw een schat aan stalen van pollen, water en nectar. Gemeenten als Knokke-Heist en Spa geven het voorbeeld. In Knokke-Heist wordt dankzij de bijen met veel minder pesticiden eenzelfde aardappelproductie gehaald. Spa voorziet nieuwe aanplantingen om de overleving van bijen te bevorderen. De frisse wind bereikte ook SUEZ, dat de bijenkorven intussen al op een aantal sites heeft verwelkomd. SUEZ nodigt openbare besturen, buurtbedrijven en omwonenden uit om partners te worden in dit bijenproject.

Ja, dat wil ik wel