Bureau opruimen? 5 tips om het efficiënt aan te pakken

Stapelen de dossiers, relatiegeschenken en bijna-lege balpennen zich op in uw kantoor? Opruimcoach Leen Mercelis helpt u efficiënt opruimen.


03.01.2019 - Tips & tricks

Zorg voor het juiste opruimmateriaal

Zoek drie stevige dozen uit. Eentje voor alles wat de vuilbak in mag, eentje voor spullen die elders horen (in de kelder, in de archiefruimte …) en een derde voor dingen die een nieuwe plek in uw kantoor moeten krijgen, een afgewerkt project dat de kast in mag, bijvoorbeeld. Neem er meteen ook emmer en spons bij. U zult ervan versteld staan hoeveel stof vrijkomt bij het opruimen.

 

Wees kritisch

Gaat u dat magazine echt nog lezen? Vindt u de informatie niet op internet? Ga kritisch door uw spullen en bewaar alleen wat u echt nog gaat gebruiken. Bekijk welke documenten u elektronisch kan opslaan, en klasseer de rest in de juiste mappen.

 

Omring u alleen met het nodige

Leg op uw bureau uitsluitend het gerief dat u dagdagelijks nodig hebt. De rest bewaart u beter in een lade of kast. Elk onnodig object op uw bureau kan (en zal) uw aandacht afleiden. Beperk u niet alleen tot uw werktafel. Inderdaad, het is tijd om die koker met oude affiches weg te gooien…

 

Geef spullen weg (dan hoeft u ze niet weg te gooien)

Bruikbaar gerief kunt u nog een tweede leven geven. Lege mappen mogen terug naar de voorraadruimte met bureaumateriaal. Goedbedoelde maar voor u nutteloze relatiegeschenken kunt u naar de Kringwinkel in uw buurt brengen. De kans is groot dat ze terecht komen bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.

 

Maak een foto van goede herinneringen

Brachten jullie vijf jaar geleden een souvenir mee van de teamtrip? Kreeg u een grappig cadeautje van uw collega? Maak er een foto van met je smartphone en gooi het hebbeding weg. Dankzij de foto bewaart u de herinnering en daar is het uiteindelijk om te doen, toch?


Wie is Leen?

Leen Mercelis is een van de eerste opruimcoaches in België. Ze helpt particulieren en bedrijven in hun zoektocht naar orde en structuur, geeft lezingen voor Markant, workshops voor IKEA… Ze is opruim- én life coach. “Opruimen is voor mensen vaak het begin om ook de rest van hun leven weer op orde te krijgen. Daar help ik graag bij.”

www.ordeopzaken.be

Grootse opruimplannen op kantoor?

Bekijk hier de SUEZ-afvalcontainers

“Elk onnodig object op uw bureau kan (en zal) uw aandacht afleiden”

Leen Mercelis, opruimcoach
Ja, dat wil ik wel