“Cup2Paper past perfect in Toyota’s duurzame ambitie”

Toyota Motor Europe (TME) zet al jaren volop in op duurzame ontwikkeling en recyclage, het is een filosofie die ingebakken zit in het bedrijf. Met SUEZ als afvalpartner worden voortdurend nieuwe initiatieven genomen. Cup2Paper, de duurzaamste wegwerpbeker, is het meest recente.


02.11.2018 - Klanten getuigen

Vele duurzame initiatieven

Met 2.700 medewerkers en vestigingen in Evere en Zaventem behoort TME tot de meest ambitieuze bedrijven als het op duurzaamheid aankomt. Zo streeft het onder meer naar maximale recyclage. Robby Stordeur (verantwoordelijke afvalbeheer) en Ilse Bruggeman (verantwoordelijke interne cateringdiensten) sommen enkele voorbeelden op:

  1.  “Omdat we ISO 14001 gecertifieerd zijn, screenen we onze leveranciers maximaal op duurzaamheid. SUEZ is al sinds 2012 onze partner, wij verwachten van hen dat ze ons bijstaan in het maximaal sorteren aan de bron en in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. We beroepen ons ook op SUEZ-expertise bij het efficiënt scheiden van chemisch afval uit onze Research & Development-afdeling.”
  2. “Dit jaar introduceerden we samen met SUEZ semi-ondergrondse containers voor bio-waste. Zowel in de bedrijfskeuken als in de kantoorruimte en op de parking zamelen we organisch afval in. Ook in de vaatwaszone in het bedrijfsrestaurant wordt bij het afruimen van de borden het bio-afbreekbaar materiaal gesorteerd.”
  3.  “TME werkt volgens het Kaizen-principe dat mikt op continue verbetering. Zo leggen we elk jaar nieuwe objectieven vast. Restafval wordt jaar na jaar verder verminderd ten voordele van nieuwe monostromen. Het terugdringen van het percentage restafval is zelfs vastgelegd in KPI’s (key performance indicators). Concreet willen we het percentage restafval de volgende vijf jaar met 12% reduceren. Verder hebben we in de kantoren afvaleilanden op afdelingsniveau, gevaarlijk afval wordt apart ingezameld, hetzelfde met papier en karton en met confidentiële informatie uit de automobielsector (bijvoorbeeld rond prototypes).”

De ambitie: koffiebekers halveren

“Binnen TME gebruiken we momenteel jaarlijks 1,2 miljoen plastieken bekers. We hebben lange tijd, op veelvuldige vraag van collega’s, gezocht naar het meest duurzame alternatief. Vele papieren bekers bleken een plastic coating te hebben, zodat ze toch bij restafval belandden. Bioafbreekbare bekers vielen door de mand, het duurt veel te lang om ze af te breken. De keramische beker of de thermos bleek evenmin een duurzaam alternatief. Cup2Paper, dat mee door SUEZ ontwikkeld werd, blijkt ideaal: de beker bestaat voor 30% uit gerecycleerbaar papier en kan zelf 100% gerecycleerd worden. En hij is bruikbaar voor zowel water als voor koffie, in verschillende formaten. Al onze afdelingen zijn vrij om met voorstellen te komen om de cup te bedrukken met bijvoorbeeld een interne veiligheidsactie of het logo van een themamaand. Bij de lancering drukten we bijvoorbeeld een hulpnummer af dat medewerkers kunnen bellen als ze gemorst hebben. We geloven erg in Cup2Paper en hopen de hoeveelheid gebruikte bekers uiteindelijk te halveren.”

En verder?

“We sensibiliseren het personeel om de Cup2Paper-bekers niet enkel in het juist recipiënt te deponeren (met het oog op recyclage) maar ook om de bekers meerdere keren te hergebruiken. Plus: we gaan verder, tot op microniveau, met het tegen het licht houden van plastic bestek, peper- en zoutzakjes, tandenstokers, bewaarzakjes en -doosjes voor meeneemgerechten etc. Overal met dezelfde vraag: waar kunnen we meer recycleren en duurzamer worden? Duurzaamheid is een verhaal dat nooit eindigt.”

 

Neem contact op met de klantendienst en we zitten graag met u rond de tafel om een soortgelijk duurzaam beleid op maat uit te werken. Meer info over Cup2Paper vindt u hier .

“Concreet willen we het percentage restafval de volgende vijf jaar met 12% reduceren. ”

Ilse Bruggeman (verantwoordelijke interne cateringdiensten TME) en Robby Stordeur (verantwoordelijke afvalbeheer TME)
Ja, dat wil ik wel