Help, de berging is vol. Opruimen in 7 stappen

Een ‘rommelkot’, een ruimte op kantoor of thuis waarin allerlei spullen worden bewaard. Eentje waarvan u de deur zo snel mogelijk sluit. Herkenbaar? Opruimcoach Leen Mercelis toont hoe u zo’n plek genadeloos aanpakt. Stroop de mouwen op en geniet in 7 stappen van een orde in de berging.


21.09.2017 - Praktische tips

VOOR: een overvolle tuinberging

Vijf jaar geleden verhuisden Marc en Veerle naar hun nieuwbouwwoning in Gent. Wat geen plaats vond in huis, stockeerden ze in de aanbouwberging. Marc: “We hebben eigenlijk niet nagedacht over de indeling. Gewoon de fietsen vooraan en al de rest erachter (lacht). Na vijf jaar is dit het resultaat...”

NA: een overzichtelijke berging in 7 stappen
 

1. Alles naar buiten

Leen Mercelis: “Om deze ruimte echt goed op te ruimen, moet eigenlijk alles eruit. Breng je gerief naar buiten in het licht. Doe je dat niet, dan besluit je vaak dat dat te kleine fietsje toch niet zó erg in de weg staat… Zo los je het probleem niet op.”

2. Maak zones

Groepeer gerief dat bij elkaar hoort: al het tuingerief samen, alles om fietsen te herstellen, alles voor de auto… Zo zie je hoeveel ruimte ze straks zullen inpalmen op het rek.

Als alles bij elkaar ligt, ontdek je ook dubbels. Leen: “Marc stond ervan te kijken dat hij 3 harken heeft, 4 schoppen en 6 paar werkhandschoenen. Kies één comfortabel, handig exemplaar en één reserve. Meer heb je niet nodig.”

3. Maak 3 stapels

• Spullen voor het containerpark of SUEZ-container of –bag.

• Gerief voor anderen (vrienden, de Kringwinkel, 2dehands.be…)

• Spullen die je wilt houden

Marc: “Tijdens de bouwwerken was het handig om een oude stofzuiger in huis te hebben. Maar die fase is voorbij. Tijd om afscheid te nemen, beste vriend.”

Leen: “Wacht niet te lang om spullen weg te brengen. Doe het liefst dezelfde dag nog terwijl je in de sfeer van het opruimen zit. Anders belanden ze ’s avonds toch weer in de berging.”

4. Geef gerief een goed overdachte plaats

Spullen die je dagelijks of wekelijks nodig hebt, plaats je beter vooraan. De fietsen in de berging van Marc staan dus prima. De hogedrukreiniger, het skigerief, een reserveband, … krijgen beter een plaatsje achteraan in de berging.

5. Gebruik de ruimte slim

Het plafond in de tuinberging bestaat uit houten liggers. Leen suggereert om in de ruimte ertussen plastic bakken te schuiven. Leen: “Leg onderaan in je bak een briefje of een foto met de inhoud. Zo vind je je gerief makkelijk terug. Stop de bakken maar voor 3/4e vol. Koop je nog een extra frisbee, dan kan die er nog makkelijk bij.” Ook het snowboard van Marc belandt tussen de plafondliggers. Marc schuift nog een eenzame sok over de houten lat die het snowboard draagt, kwestie van geen krassen in het board te maken.

6. Bedenk handige opbergsystemen

Al het tuingereedschap met steel krijgt een plaatsje in deze palet, gekregen van de bouwwerf vlakbij.

7. Zet een deadline op je projecten

Marc zag in een fietswinkel in Kopenhagen een fietswiel waarin schroevendraaiers pasten. Super idee! Alleen… de tijd om dergelijke projecten uit te werken, ontbreekt vaak. Leen: “Plak op je fietswiel een post-it met een einddatum. Lukt het je niet lukt om het vóór die tijd te maken, dan doe je het fietswiel beter weg.”

 

Marc: “Wat een verschil! Ik ben de dagen nadien nog een paar keer gaan kijken om van het resultaat te genieten. Leen gaf goede tips. Sommige dingen weet je eigenlijk wel, maar wanneer een derde het nog eens zegt, dóe je ’t ook.”


Leen Mercelis is een van de eerste opruimcoaches in België. Ze helpt particulieren en bedrijven op hun zoektocht naar orde en structuur, geeft lezingen voor Markant, workshops voor Ikea… Ze is opruim- én life coach. “Opruimen is voor mensen vaak het begin om ook de rest van hun leven weer op orde te krijgen. Daar help ik graag bij.”

www.ordeopzaken.be


Ook klaar om op te ruimen? Bekijk hier de SUEZ-afvalcontainers

Bent u bedrijfsleider en wil u korte metten maken met een rommelige opbergruimte? Kies uit het ruime aanbod afvalcontainers voor bedrijven.

“Gebruik de ruimte die je hebt. Hier schoven we plastic bakken tussen de houten plafondliggers.”

Opruimcoach Leen Mercelis
Ja, dat wil ik wel