Vertrouwelijke bedrijfsinfo opruimen: hoe aanpakken?

Is uw bedrijfsarchief aan opruimen toe? Dan laat u de papieren documenten best op een beveiligde manier vernietigen – dat is logisch. Maar vergeet ook oudere laptops, tablets en smartphones niet. Ook zij staan vol met vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Hoe ga je hiermee aan de slag?


06.02.2019 - Praktische tips

De Digital Act, die ook de Belgische regering in 2016 ondertekende, onderstreept het belang van digitale dragers en stimuleert het gebruik van een elektronische archiveringsdienst. Maar wat met gevoelige data op dragers die hun bruikbaarheidsdatum lang overschreden hebben? Uw afgedankte computers en andere digitale datadragers staan vaak lange tijd onbemand en ongemerkt stof te vergaren. Nu recentere exemplaren hun plaats innamen, is het tijd om de oude op te ruimen. In drie eenvoudige stappen zorgt u ervoor dat uw bedrijfsgegevens niet op de straatstenen te grabbel liggen.

 

  • Stap 1: U doet de ronde onder collega’s en in magazijnen, voorraadkamers en opslagruimtes en verzamelt alles wat weg kan.
  • Stap 2: U laat uw oude elektronische datadragers verpakken in afgesloten recipiënten, die daarenboven optimaal beveiligd zijn. Voor het shredderen en vernietigen van de toestellen en de data, heeft SUEZ een specifiek uitgeruste, beveiligde installatie in Erembodegem. Ze is volledig geautomatiseerd en staat onder cameratoezicht. De componenten die nog een tweede leven kunnen krijgen (plastic, edele metalen) worden er tijdens de vernietiging gescheiden.
  • Stap 3: U krijgt na afloop een vernietigingsattest van SUEZ, dat bewijst dat u voor de meest veilige, recyclagevriendelijke manier van vernietiging koos.

 

Drie belangrijke weetjes!

1/ Vergis u niet: de geheugenchips op datatoestellen zijn erg moeilijk te wissen, het volstaat niet om bijvoorbeeld een smartphone louter terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

2/ Denk bij uw grote bedrijfsschoonmaak ook aan oude digitale camera’s en printers. En vergeet de niet-elektronische datadragers (usb-sticks, dvd’s en cd-roms) niet.

3/ Wat met papieren documenten? Alle personeelsdossiers, offertes, facturen, bedrijfsverslagen…? Indien niet confidentieel, kan u eenvoudig een papiercontainer huren. Voor vertrouwelijke documenten kiest u voor de oplossing die we hierboven uitleggen. Ze garandeert een beveiligde opslag en een secure vernietiging. Vraag uw offerte meteen aan.

Ja, dat wil ik wel