Samen beter sorteren

SUEZ helpt u graag om beter te sorteren. Ontdek hier waarom sorteren en recycleren zo belangrijk zijn en welke partners daarin een belangrijke rol spelen. Wij zetten u op weg met praktische info en bezorgen u een antwoord op veelgestelde vragen.

Het belang van sorteren en recycleren

Afval aan de bron scheiden – bijvoorbeeld direct in uw bedrijf – biedt heel wat voordelen. U bespaart op de inzameling en verwerking van uw afval, aangezien u minder restafval hebt. Daarnaast is sorteren ook goed voor het milieu. Bij SUEZ draait de inzameling en verwerking van afval om het optimaal hergebruiken en terugwinnen van grondstoffen. Want zo:

 • reduceren we de uitstoot van CO2
 • verbruiken we minder primaire grond- en brandstoffen
 • beperken we de klimaatverandering

Sorteren om goed te recycleren

Afval sorteren is cruciaal: een gescheiden inzameling geeft het hoogste duurzaamheidseffect. Glas, metaal, papier, plastic en hout apart inzamelen bijvoorbeeld maakt het mogelijk om ze heel goed te recycleren tot een nieuwe grondstof. Is recyclage niet mogelijk? Dan zetten we het afval via energetische valorisatie om in nieuwe energie.

Sorteren: enkele voorbeelden

Afval krijgt dus een tweede leven als grondstof of als energiebron. Zo brengen we materialen en energie weer in de productieketen, zoals:

 • 27 petflessen -> 1 fleece trui
  Petflessen worden gerecycleerd tot polyester textielvezels voor truien en T-shirts, maar ook voor matrasvullingen, tapijten en andere petflessen.
 • 670 drankblikjes -> 1 fiets
  Gerecycleerd aluminium wordt gebruikt voor de productie van nieuwe verpakkingen, in de transportsector en de bouw. Maar ook uw nieuwe fiets bevat gerecycleerd aluminium.
 • 19.000 conservenblikken -> 1 auto
  Gerecycleerd staal vindt u terug in alle nieuwe stalen voorwerpen, zoals conservenblikken, auto-onderdelen en huishoudapparaten.
 • Drankkartons -> kartonnen doos
  Het karton van drankkartons recycleren we tot huishoudpapier, industrieel absorberend papier, omslagen, briefpapier, kartonnen dozen en papieren zakken.
 • Glazen fles -> glazen bokaal
  Gerecycleerd glas heeft dezelfde eigenschappen als nieuw glas en is perfect geschikt om nieuwe flessen te maken. Een transparante glazen fles kan tot 80 procent gerecycleerd glas bevatten.